Bloggarkiv

UR-play föreläsningar

img_8882
Se utvalda föreläsningar från UR playtjänst:

– Sex och ryggmärgsskada
– Vara gravid, få barn och ha ryggmärgsskada
– Mamma pappa lam
Tips och tricks för småbarnsföräldrars i rullstol

 

Publicerad i Nyheter, Startsidan

Trevlig sommar!

IMG_7849Vi önskar er en riktigt trevlig sommar!
Projektet Mamma pappa lam går mot sitt slut och efter sommaren kommer endast vår webbplats leva vidare som en kunskapsbank. På förfrågan har vi också möjlighet att skicka tryckt material som tips & tricks eller graviditet & förlossning.

Publicerad i Nyheter

You can do it!

IMG_7847

FN högkvarter, New York

Mamma pappa lam fick den stora äran att hålla i ett side event under statspartsmötet som hölls för Konventionen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD). Vårt side event hette You can do it! och vi föreläste om vikten att ha tillgång till information som förälder med rörelsehinder. Vi pratade även om hur viktigt det är att stärka alla föräldrar med rörelsehinder och lyfta gruppen i samhället.

Publicerad i Nyheter

Föräldraträff på Hjultorget

familjekvallTisdagen 24/5 vill vi samla alla föräldrar som besöker hjälpmedelsmässan Hjultorget till en familjeträff. Klockan 15.00 ses vi i cafeterian i Kistamässan. På plats har vi även en eldriven barnvagn från Babypower som man kan provköra. Mamma Pappa Lam bjuder på enklare fika och glatt humör. Anmäl dig gärna till nora@spinalis.se.

Publicerad i Nyheter

Testpiloter sökes

Det har kommit in en förfrågan om testpiloter till ett forskningsprojekt i Lund som handlar om föräldrar med funktionsnedsättningar och tillgängligheten i kontakter med barnens skolor.

Vill du delta i ditt barns skolgång på dina villkor?

Du som är förälder med en funktionsnedsättning och har barn i grundskolan vet att kontakten med skolan inte alltid sker på ett sätt som fungerar för alla: information skickas bara skriftligt, möten i skolan sker i otillgängliga lokaler, språket är akademiskt. Allt detta innebär problem för dig som är synskadad, rullstolsburen resp dyslektiker.

Vi söker föräldrar med funktionsnedsättningar till ”Skolkontakten – Samlat IT-stöd för vårdnadshavares kontakter med grundskolan”. Det är ett projekt som leds av Certec vid Institutionen för designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola och finansieras av Post- och telestyrelsen.

Syftet med projektet är att skapa bättre och individanpassade förutsättningar för vårdnadshavare, däribland vårdnadshavare med funktionsnedsättningar, att följa med, stödja och vara delaktiga i sina barns skolgång, lärande och utveckling. I projektet ”Skolkontakten” vill vi ta reda på hur föräldrars kontakter med skolan fungerar idag och vilka önskemål om förbättringar som finns. Vi är särskilt intresserade av att få reda på vilka önskemål föräldrar med funktionsnedsättningar har om att få och ge information på olika sätt och vilka speciella önskemål de har om möten på skolan.

Anmäl ditt intresse för att kunna påverka hur mötet mellan skola och föräldrar ska utformas för att fungera för alla, oavsett förutsättningar. Bland de som vill delta gör vi ett urval så vi får med en så bred grupp av föräldrar som möjligt med olika familje- och bostadssituationer.

Vi genomför provanvändningar i Lund den 13 juni och i september/oktober. Kan du inte komma till Lund? Då får du gärna maila de önskemål som just du har om olika typer av information och hur du vill att möten på skolan ska vara för att bli bra. Eventuellt kan det bli något återbud till provanvändningen i Stockholm redan den 19 maj.

Deltagandet i detta forskningsprojekt är frivilligt. Du kan avbryta ditt deltagande när som helst och utan att ange något skäl. Ansvarig för projektet är universitetslektor Håkan Eftring (E-post: Telefonsvarare: 046-222 40 96).

Kontakta Håkan snarast för att anmäla dig eller för att få mer information!

Publicerad i Nyheter
Stiftelsen Spinalis
Frösundaviks allé 13
169 89 Stockholm

Stiftelsen Spinalis
Anckargripsgatan 3
211 19 Malmö

växel: 08 - 555 44 250