Mamma kan inte, Ida kan!

Mamma kan INTE, mamma kan INTE. Ida KAN, pappa KAN, pippi KAN. Tack för den… Igen…

Jag har funderat mycket på när lillsnorpan ska börja inse att jag har en funktionsnedsättning. När hon ska ställa dendär frågan så många barn på stan ställer; varför jag sitter i rullstol. Den har inte kommit än, men vid drygt 2 års ålder märks det att hon funderar en hel del. Varje gång vi går förbi en trappa springer hon fram till den, pekar och berättar lite bekymrat ”mamma kan inte, mamma kan inte ”. Därefter spricker ansiktet upp i ett stolt leende och hon säger ”Ida kan”. Vissa dagar lägger hon även till ett  ”pappa kan”. Tävlingsmänniskan i mig är rätt sugen på att slänga sig ur rullstolen, hoppa på rumpan upp för trappan och visa att jag visst kan. Ibland gör jag det också, men inte vid varje snöfylld källartrapp som vi går förbi. De gånger jag hasar mig på rumpan upp för en trappa är Ida supernöjd och visar gärna att hon är snabbare än mig. För att lugna min tävlingsinstinkt tänker jag att det nog kan vara nyttigt för en tvååring att redan nu vara bättre än mamma på något.

En annan sak som är väldigt viktig just nu är vad som är vems. Idas tallrik, mammas tallrik. Idas mössa, mammas mössa, pappas mössa, osv. De gånger jag lånar pappas mössa får jag minsann höra att jag gjort fel. Däremot är det rätt ofta min telefon genom något slags mirakel blir Idas telefon, liksom de flesta andra saker. Den enda pryl som hon märkligt nog aldrig benämnt som sin är rullstolen. Den är mammas rullstol. Jag vet inte om det beror på att hon är lite rädd för stolen (hon har slagit runt med den mer än en gång), eller om det beror på att hon fattat att jag måste ha den för att ta mig runt.

Det ska bli mycket spännande att följa hur tankarna utvecklas. Det är så mycket som spinner runt i det där lilla huvudet. Ni som har äldre barn, hur har de resonerat kring er funktionsnedsättning? Har barnen frågat varför eller har det bara varit naturligt?

 

Publicerat i Blogg, Nora Märkt med: , , ,