Att resa med barn, rullstol, barnvagn och semesterpackning

Redo att flyga!

Redo att flyga!

Nyss hemkommen från solsemestern måste jag än en gång lyfta hur smidigt allt funkade. Många föräldrar (oavsett om de har en funktionsnedsättning i familjen eller inte) drar sig för att resa, men för vår del har det funkat hur bra som helst. Antagligen skulle jag inte vara fullt lika kaxig om jag hade 3 barn under 5 års ålder, men med ett flöt allt på över förväntan. Tänkte jag skulle spalta några tips:

  • Packa sparsamt, allt du packar ner måste också hållas koll på och transporteras. Ta hellre med dig en sak för lite än en för mycket. Är bara kreditkortet med kan du i värsta fall köpa det du behöver på plats och då har du för en gångs skull en ursäkt att shoppa. Maken är stenhård på att det vi tar med oss måste få plats i EN resväska och det är jag egentligen ganska glad för. Han hävdar att eftersom jag ska ha med mig rullstolen och Ida ska ha med sig vagnen har vi redan fyllt vår kollikvot och snyltar egentligen på hans packningsutrymme… Vi hade packat ner lite leksaker som vi trodde att lillsnoprpan skulle leka med på plats, hon tittade knappt åt dem. Veckans favoritleksak blev istället telefonen på rummet.
  • Packa ryggsäcken full med mat och mutor. Flygmaten kommer garanterat inte när hungern infinner sig och när den väl kommer är det inte säkert att den faller varken en vuxen eller liten person i smaken. Jag hade packat ner mackor, frukt, kex, en omgång vällingpulver och russin. När flygmaten väl kom sov lillan som en stock och vi vuxna kunde peta i vår mat i lugn och ro.
  • Något att suga på i start och landning. Detdär med att tryckutjämna är inte helt enkelt när man är liten. När jag flög med Ida när hon var riktigt liten försökte jag alltid passa på att amma i start och landning. Numer får hon ha obegränsat med napp och om det passar någorlunda kan det bli en flaska välling. När hon blir lite större kommer jag troligen se till att proppa fickan full med karameller. För vår del funkar det bra och jag har aldrig hört något gnäll om öronen.
  • Ta med en surfplatta laddad med film och appar. Vi försöker i vanliga fall vara lite TV-restriktiva men den är en fantastisk barnvakt när man måste sitta still. Tack vare plattan gick både flygresan och ett antal restaurangbesök utan gnäll. Vi ser dock till att springa av de små benen när tillfälle gavs. Vi hade springtävling på flygplatsen och Petter tog en promenad med lillstumpan i mittgången på planet.

Jag har flugit rätt mycket med rullstol, men kan inte riktigt upphöra att förvånas över hur bra det (nästan alltid) funkar trots att det egentligen inte kan bli mycket mer otillgängligt. I helgen blir det för min del premiär som simtränare på ett träningsläger i Stockholm. Jag och min simmare (som inte gärna flyger) har kompromissat, vi tar tåget upp och flyget hem. Jag brukar inte vara lika imponerad av SJ men jag kanske ändrar mig. Ha en bra helg!

Publicerat i Blogg, Nora Märkt med: , ,