Mitt bästa bebistips 2:
Byt blöja i knät

Innan jag blev mamma funderade jag mycket på hur jag skulle lösa diverse praktiska saker. Blöjbyte var en sådan sak. Ett tips för dig som går i bebistankar och sitter ner är SKIT I SKÖTBORD! Jag har bytt samtliga blöjor i knät och gör det fortfarande trots att min dotter nu är 2,5 år och slår huvudet i drivringen.

När jag var gravid ventilerade jag just funderingarna kring skötbord med två mammor, en tetra och en para.  Båda rekommenderade mig att använda knät som skötbord utav lite olika anledningar. Jag var skeptisk, men vis av erfarenhet kan jag inte annat än hålla med. De främsta argumenten för är

  1. Ergonomi. Du vill ha barnet så långt ner som möjligt för att inte slita på axlarna när du byter blöja. Du kan inte få det längre ner än i knät. Jag tycker själv att ett köksbord eller skrivbord är för högt att jobba på.
  2. Du har alltid skötbordet med dig. Hur många handikapptoaletter har vi inte sett som samtidigt används som skötrum? Vill man använda skötbordet på en offentlig handikapptoalett är det uteslutande i näshöjd och helt omöjligt att använda. Knät har du alltid med dig och du behöver inte fundera på hur du ska lösa nästa blöjbyte.
  3. Säkerheten. Det är väldigt vanligt att barn ramlar ner från skötbord under ett obevakat ögonblick. När du har barnet liggandes i knät har du koll. När du dessutom håller det med ett stadigt tag om fötterna finns det inte en chans för ungen att komma ur ditt grepp ens när den verkligen, verkligen inte vill. Skulle barnet mot all förmodan ändå lyckas rulla ifrån dig ligger det en halvmeter ovanför marken.

Ett litet minus är risken att bli kissad/bajsad på. I början löste jag det med att lägga ett avklippt madrasskydd i knät, men det rationaliserades bort efter ett tag.

Hur går det då rent praktiskt till? Innan vi börjar plockar jag fram ren blöja, tvättlappar, rena kläder etc som behövs och lägger på toalettlocket. Jag som är högerhänt lägger lillan så hon ligger med huvudet på mitt vänstra lår. Jag tar ett stadigt tag om fötterna med vänster hand. Jag lyfter på rumpan och håller fast henne med vänsterhanden. Med höger hand torkar jag rent rumpan, lägger en ny ren blöja under henne och fäster kardborrefästena. Klart!

Nedan följer några bilder på proceduren. Eftersom jag aldrig passade på att få någon att fota när lillan var liten får ni hålla tillgodo med dockbilder.

1. Lägg fram det du behöver på toalettstolen. Lägg barnet i knät, tag ett stadigt tag om fötterna och ta av byxorna

1. Lägg fram det du behöver på toalettstolen. Lägg barnet i knät, tag ett stadigt tag om fötterna och ta av byxorna

2. Öppna den gamla blöjan och torka rent rumpan. Till en början hade jag ett plastat frottélakan under rumpan. Det rationaliserades bort efter ett tag.

2. Öppna den gamla blöjan och torka rent rumpan. Till en början hade jag ett plastat frottélakan under rumpan. Det rationaliserades bort efter ett tag.

3. Sätt på den nya blöjan

3. Sätt på den nya blöjan

4. Ta på byxorna

4. Ta på byxorna

Publicerat i Nora Märkt med: , , , , , , ,