NoSCos-uppdatering

Prof Marcalee Sipsky anser att SCI is sexy!

Prof Marcalee Sipski anser att SCI is sexy!

Det är intensiva timmar här på NoSCoS. Föredragen avlöser varandra i rasande fart och de korta kaffepauserna känns hela tiden för korta för att hinna prata med alla spännande människor. Idag är programmet vigt åt sexualitet och graviditet. Det har varit många intressanta föreläsningar. Amerikanska professorn Marcalee Sipski, guru på kvinnlig sexualitet efter ryggmärgsskada, har i sitt föredrag poängterat att övning är viktigt för färdighet ;-). Hon rekommenderade även boken Bonk av Mary Roach på temat sexualitet där ett kapitel är vigt åt Sipskis forskning. En av dagens höjdpunkter var prof Jurgen Panek från Schweiz har talat på temat Urological management of female with spinal cord injuries during pregnancy – mission impossible?.  Det var mycket fokus på urinvägsinfektioner och hans forskning visar att urinvägsinfektioner är ett problem bland gravida ryggmärgsskadade kvinnor, däremot är han tveksam till förebyggande antibiotika.

Sue Bertschy, också schweiziska, har presenterat en gedigen studie  ”The use of healthcare services during pregnancy, childbirth and childbed by women with SCI – a qualitative study”. Som del av en större studie har det har gjorts en intervjustudie med 13 ryggmärgsskadade mödrar för att undersöka hur vården mött deras behov på vägen till att bli föräldrar. Slutsatsen är att det finns ett behov av att kunna få korrekt medicinsk information och vad man kan förvänta sig av en graviditet när man har en ryggmärgsskada, att det saknas en ”hotline” dit man när som helst kan vända sig med frågor om sekundära komplikationer av ryggmärgsskadan under sin graviditet  samt ett det finns behov av möten med andra föräldrar med ryggmärgsskada. Med andra ord visar studien ett även Schweiz skulle behöva ett Mamma pappa lam ;-).

Vi har även gjort en kort presentation av vårt projekt och fått mycket positiv respons. Schweizarna är av den bestämda åsikten att hemsidan borde översättas.

Den finska patientorganisationen Akson har lagom till NoSCoS översatt ett nummer av sin tidning till engelska. Tidningen är ett temanummer om fertilitet, graviditet och föräldraskap. Vi har fått löfte om en pdf som vi kommer att publicera på hemsidan.

Det var en väldigt kort summering av dagen! Mer info kommer…

Publicerat i Nora Märkt med: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.