Tillgängliga lekplatser

gungor

Hemma hos oss

Nu när det är strålande sol vill man verkligen vara utomhus hela tiden. Jag har suttit och tittat på alla Malmös  lekplatser på internet. På Malmö stads hemsida kan man läsa att det finns 220 kommunala lekplatser. På en blogg som listar och bedömmer alla Malmös lekplatser läste jag vidare att ungefär 9 av dessa av någorlunda tillgänliga med rullstol – suck. På både Malmös, Göteborgs och Stockholmsstads hemsida finns det en sida som handlar om tillgänglighet vid lekplatser. Tyvärr tycker jag inte att det finns så många lekplatser som fungerar så bra i praktiken. På Hi, hjälpmedelsinstitutets, hemsida står det under lekplatser för rörelsehindrade att det ska vara parkering nära, rymlig toalett, lättrullat underlag, lekredskap som är lätta att ta sig i och ur samt kompisgungor. Dessa åtgärder är för att gagna barnen i deras lek, men många av punkterna hjälper även vuxna med rörelsenedsättning. Det finns dock saker man missar när man enbart formulerar regler som är tänkta för barn.

Vi bor nära Folkets Park i Malmö. Där finns en jättestor och fin lekplats, men tyvärr är den riktigt urusel då det kommer till tillgänglighet. Jag vet att kommunen har planer på att rusta upp den här lekplatsen så därför kollade jag upp vad som gäller. Man måste följa Boverkets föreskrift, ALM2 från 2011 och PBL, plan- och bygglagen samt HIN1. Efter att ha läst in mig lite på dessa föreskrifter kan jag bara konstatera att jag är trött på alla luddiga texter som kan tolkas lite hursom helst. Inte undra på att det finns så få tillgänliga lekplatser.

Jag tror att jag och min dotter väljer att som vanligt leka i vår trädgård. Vi har ju faktiskt underlag som går att rulla på… fast just idag hade en måsunge trillat ur sitt bo. Måsföräldrarna vaktade ungen som hökar och attackerade allt som närmade sig. Tror ni att det finns någon lag jag kan skriva mot förbud av måsungar på gräsmattor?!

Publicerat i Anna, Blogg Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.