Studiebesök i Nottwil

Nottwil rehabiliteringscenter i Schweiz. Samtliga vårdrum har egen balkong och sjöutsikt

Nottwil rehabiliteringscenter i Schweiz. Samtliga vårdrum har egen balkong och sjöutsikt

Vi är på semester i Centraleuropa och igår passade jag på att besöka rehabiliteringscentret i Nottwil i Schweiz. Jag har hört en del om centret och att det ska vara något utöver det vanliga. Jag kan inte annat än hålla med.

Givetvis finns en egen simhall

Givetvis finns en egen simhall


I schweiziska Alperna invid en sjö ligger denna jätteanläggning helt inriktad på ryggmärgsskaderehabilitering. Inom centret arbetar 1 000 människor inom 150 olika yrkeskategorier. Det finns 120 vårdplatser, men det kommer även en hel del externa patienter. Vårdtiderna i Schweiz är betydligt längre än i Sverige. Här räknar man med 6 månader för en nyskadad paraplegiker och 9 månader för en tetraplegiker. Många kommer även till centret för sekundära komplikationer av sin ryggmärgsskada. Och bryter du benet som ryggmärgsskadad kan du komma till Nottwil för att få din vård. Här finns en röntgenavdelning, två operationssalar, intensivvårdsavdelning, ortopedi, urologavdelning, och mycket mer. Det finns till och med en egen tandläkare. Det är som ett eget gigantiskt sjukhus bara för ryggmärgsskadade. Däremot har man ingen egen gynekolog eller obstetriker kopplad till sig.

...det finns en egen rullstolsbutik och -verkstad

…det finns en egen rullstolsbutik och -verkstad


Redan tidigt efter att en person fått en ryggmärgsskada börjar man planera och arbeta för återgång till yrkesarbete. På centret finns en egen avdelning som arbetar med arbetsåtergång. Och man lyckas väldigt bra. Uppemot 90 procent av de nyskadade går åtminstone initialt tillbaka till ett aktivt yrkesliv. I Sverige ligger den siffran runt 50 procent. Detta sker genom ett aktivt samarbete med arbetsgivaren redan tidigt i rehabiliteringen, men man erbjuder också viss vidareutbildning till den nyskadade som exempelvis datakurser.

Och så klart en egen tandläkare

Och så klart en egen tandläkare

Det finns fantastiska möjligheter till träning i centret. De har en egen simhall, gym, sjukgymnastiklokaler, sporthall, bågskyttebana,friidrottsbana, mm. I anslutning till centret ligger även en hästgård där man sysslar med ridterapi och i sjön kan man bland annat paddla kajak. På väggarna sitter bilder som visar olika typer av förflyttningar och idrottsaktiviteter. Däremot har man inga anställda med egna ryggmärgsskador som arbetar inom rehabiliteringen. Vilket min guide tyckte var en brist

Jag slogs av hur gigantiskt centret är. Lokalerna är jättestora och jag tyckte nästan att det kändes folktomt där vi vandrade omkring i de långa korridorerna. Som min guide sa, när man kommit till Nottwil behöver man aldrig åka härifrån. Cenret är delvis privatfinansierat. De har ett eget callcenter som arbetar med att samla in privata medel och man får in motsvarande ca 150 miljoner svenska kronor per år. I Nottwil arbetar 50 personer med ryggmärgsskadeforskning.

Att besöka Nottwil var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Hela stället andas helt andra ekonomiska förutsättningar än vad vi i Sverige kan tänka oss. Samtidigt är jag personligen alltid tveksam till rehabilitering av yngre människor som är så isolerad från resten av världen. Det är en sak att föra en självständig tillvaro på en rehabiliteringscenter, en helt annan sak att göra det i en Schweizisk storstad eller för den delen en alpby.

Jag och min guide Sue Bertschy. När hon inte guidar mig forskar hon om schweiziska ryggmärgsskadade kvinnors erfarenhet av mödravården.

Jag och min guide Sue Bertschy. När hon inte guidar mig forskar hon om schweiziska ryggmärgsskadade kvinnors erfarenhet av mödravården.

Publicerat i Nora Märkt med: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.