Rätt till hjälp?

Två snyggingar på Malmöfestival, en utflykt jag inte skulle ha gjort utan Idas pappa.

Två snyggingar på Malmöfestival, en utflykt jag inte skulle ha gjort utan Idas pappa, men kan jag få ledsagning för att kunna göra sådana utflykter?

Jag har fått ett mail från en förbannad och desperat pappa. Hans sambo har en ryggmärgsskada och sitter i stol. Tillsammans har de en fem månader gammal knodd hemma. Nu växer oron för hur mamman ska klara vardagen själv när lill-hen börjar bli mer mobil. Sommaren är slut och pappan behöver gå till jobbet. De har vänt sig både till försäkringskassan och kommunen för hjälp, men de har fått blankt nej. Svaret de får är att man kan få hjälp om man inte klarar sina personliga behov själv, inte för att ta hand om ett friskt barn. De anser att barn är ett gemensamt ansvar och om mamman inte klarar mammaledigheten får väl pappan stanna hemma. Ett i mina öron väldigt konstigt resonemang. Mamman följer BVCs rekommendationer och helammar, dessutom har väl hon samma rätt att vara föräldraledig som alla andra nyblivna föräldrar?

Själv har jag en snart treårig, totalt orädd tjej med mycket vilja. Vi löser vardagen med resonemang, mutor och och ett visst mått av hot. Det faktum att jag är en hyffsat cool morsa (åtminstone tror jag det själv) hjälper också. Jag går inte med hjärtat i halsgropen och tror att hon ska skada sig hela tiden. Jag förlitar mig på att hon ska fatta rätt beslut och inte åta sig äventyr hon inte klarar. Därmed inte sagt att jag inte funderar på om jag utsätter henne för risker, den tanken har jag varje dag. Framför allt varje dag när vi går utmed den fyrfiliga vägen på väg hem från dagis.

Jag förlitar mig också otroligt mycket på min omgivning. Förra veckan var min man ute och reste. Jag hade  playdates inbokade varje eftermiddag. När jag funderar på att ge mig ut på utflykt med lillan gör jag helst det tillsammans med ett annat barn med minst en förälder. Så har jag gjort sedan hon var liten. Troligen skulle jag ha gjort så även om jag hade varit gående (det är roligare att göra saker tillsammans), men jag känner ändå ett visst mått av tacksamhetsskuld till alla kompisar, vänner, familj och inte minst partner. Det är väl dessutom inte så konstigt att jag med mitt rörelsehinder har ett större hjälpbehov när jag är mamma än innan jag fick barn? Men vilken hjälp har jag egentligen rätt att be om från samhället?

Jag har pratat med andra rörelsehindrade föräldrar som löser problemet på olika sätt. En mamma har precis fått beviljat ledsagning ett par eftermiddagar i veckan för att kunna gå till lekplatsen med sin son, en pappa anlitade en privat nanny några dagar i veckan under sin pappaledighet som fick ta med sig barnet ut, väldigt många får mycket hjälp av sin familj. Jag tror dessutom att många med mig avstår från att göra vissa aktiviteter med sina barn på grund av sitt rörelsehinder. De flesta känner som jag, det är enklare att lösa problemet för stunden med hälp av släkt och vänner än att börja slåss för rätt till hjälp.

En familj som får trillingar är automatiskt beviljade hjälp med avlastning. I familjer där barnet har en funktionsnedsättning finns det riktlinjer för vilken hjälp familjen kan få. Däremot verkar reglerna kring vad som gäller när föräldern på grund av ett rörelsehinder har svårt att fullt ut se efter sina barns behov vara ett stort svart hål. Många kommuner hänvisar till att familjen faller på det gemensamma ansvaret, vilket i förlängningen innebär den gående partnern. Det finns till och med de som blivit tillsagda att de får ha sina barn på dagis tills den gående partnern kommer hem om de inte klarar dagishämtningen själva.

Jag har börjat nysta i vilka rättigheter jag har, men inte riktigt hittat svar ännu. Du förälder med rörelsehinder, hur löser du problemet? Har du fått hjälp av kommunen? Eller har du några tips att ge? Tacksam för all input jag kan få, för dethär är verkligen en fråga vi bör lyfta!

Publicerat i Blogg, Nora Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.