Nyförvärv i mammapappalam

1.5

Henke 5 år

Första gången jag nämnde barn i mitt liv var när jag var 5 år. Då löd resonemanget: Jag vill bli präst och ha hundra barn som jag kan byta blöjor på. Hmm….

Jag blev aldrig präst. Istället blev jag professionell biljardspelare. Jag vet, de båda yrkena ligger vägg i vägg. Några hundra barn är jag inte heller uppe i ännu, men de två jag har, inspirerar mig till att fortsätta försöka sätta barn till världen och hur många det blir i slutändan får vi se.

Som nyförvärv i mammapappalam ska jag försöka bidra med det manliga perspektivet i detta projekt. En roll som kanske fokuserar på lite andra saker än vad den kvinnliga gör.

Jag heter Henke Larsson och är paraplegiker sedan barnsben orsakat av ett hemangiom som täckte större delen av min rygg som nyfödd och låg även lokalt inne i ryggmärgskanalen. I takt med att jag växte gjorde även mitt hemangiom detta och vid två månaders ålder slutade mina ben röra sig och skadan var ett faktum – en inkomplett th 10. Min sambo, Gabriella och jag har två små barn, Bianca som är drygt 2,5 år och Amadeus som är snart 1 år.

Henke Amadeus Bianca

Henke, Amadeus och Bianca

Under graviditeten hade jag många undringar över praktiska detaljer rörande barnets behov och hur jag skulle kunna tillfredsställa dem. Alla lyft och förflyttningar av barnet och dess attiraljer. När sedan barnet väl var fött, flyttades fokus mer på vad som är den klassiska papparollen och hur jag är kapabel att kunna leva upp till den trots min funktionsnedsättning, eller om jag ens borde försöka? Ett behov av att vara ett tryggt och utvecklande stöd för mina barn hade tagit plats med en önskan om att vilja vara en pappa som mina barn kan se upp till och vara stolta över. Hur skulle detta gå till?

Nu har det gått mer än 2,5 år sedan Bianca föddes och trots allt jag lärt mig hittills dyker det upp nya frågeställningar varje vecka som står utanför det vanliga grubblandet som alla föräldrar går igenom. Idag är dessa frågeställningar mera en utmaning som har en lösning hängandes runt halsen men i början kändes det helt annorlunda.

Att sätta barn till världen är det mest fantastiska jag åstadkommit i mitt liv och jag hoppas att alla medicinska förklaringar, praktiska lösningar och filosofiska perspektiv som detta projekt vill nå ut med ska vara till hjälp för alla er som funderar, tvekar eller undrar, att komma närmare föräldraskap.

/Henke

Publicerat i Blogg, Henrik Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.