Varför inte nu?!

Bianca börjar förskola

Bianca börjar förskola

En trend i dag är att man väntar med att skaffa barn. Genomsnittsåldern för förstföderskor i Stockholm är 30,7 år och i övriga landet 28,9 år. Att göra karriär först för att sedan landa i familjeliv är modellen. Själv var jag på väg att fylla 40 när vi fick Bianca, vilket ur ett fysiologiskt perspektiv inte spelar någon roll eftersom vi män inte har någon deadline att ta hänsyn till. Min sambo, Gabriella, råkar vara betydligt yngre än mig vilket ur barnafödandesynpunkt är bra och i andra sammanhang kan vara mindre bra.

Om jag skulle kunnat önska något i livet, är det att jag hade hittat mamman till mina barn tidigare. Att aktivt kunna följa mina barn under deras uppväxt med en yngre hälsa och fysik som förenklar alla initiativ. Ha mer tid på mig att bygga en relation till kommande barnbarn (Insha’Allah). Inte behöva känna mig äldst på alla föräldramöten osv.

Jag tror att idén om att man måste göra karriär först i livet är en omodern strategi som tål att ses över.

Att skaffa barn tidigare behöver absolut inte vara på karriärens bekostnad i dagens samhälle. Den skapar en time-out, visst, men ganska snart går barnen på förskola och sedan skola. Gabriella, passade på att gå klart sin web-redaktörutbildning på distans, medan Bianca mestadels bara sov och åt. Så länge man är två om ansvaret tror jag att det snarare är en fördel med tidigt föräldraskap. Ett annat argument mot tidigt barnafödande är hur det lägger sig i vägen för resande.

Bianca på VM

Bianca på VM

Visst, att back-packa i Australien medför mer packning men för övrigt finns det ingen anledning att tro det är en omöjlighet. Jag tillhör den absoluta världstoppen i biljard och detta medför en hel del resande. Under Biancas första levnadsår fick hon besöka sex olika länder och detta var inga som helst problem. När Amadeus kom (året efter) blev det dock lite knepigare men mest på grund av min funktionsnedsättning. Hade jag kunnat gå är jag övertygad om att även detta inte skulle varit någon omöjlighet.

Det verkar som att många tar förmågan att bli gravid lite för givet. Faktum är att kvinnans fertilitet avtar redan vid 30 års ålder och sjunker från 35 års ålder (i de flesta fall). Vilket är ytterligare ett argument att inte vänta allt för länge.

Jag glömmer aldrig en kommentar jag fick av en läkare när jag kom med fertilitetsfrågor och frågor rörande mitt allmäntillstånd.

– Du måste förstå Henrik, efter du passerade 21 års ålder så håller din kropp sakta på att förbereda sig på att dö. 🙂  Jag råkar vara en person som tycker denna kliniska information är jätterolig men andra skulle kanske tycka den var lite dyster.

Hur som helst, min summering till alla ni som går i tankar om hur, vad, varför och när:

– Tänk, varför inte nu? När ni tänker på när.

Lycka till!

Publicerat i Blogg, Henrik Märkt med: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.