”another set of cool wheels”

Min sambos syster bor med sin man och två barn i Bryssel och vi brukar ses ett par gånger om året. Ett av dessa tillfällen blir vanligtvis på sommaren då familjen äger en strandtomt i Nyköping där vi gärna är med och njuter av god mat, trevligt sällskap och fantastisk natur. Barnen i familjen heter Ruby och Oliver och som de flesta barn var de i början väldigt intresserade av min rullstol och undrade ifall de fick prova.  – Självklart, svarade jag. Barnen är båda begåvade inom många områden och det dröjde inte länge förrän de kunde stå på bakhjulen och köra terräng ute på landstället.

"cool set of wheels"

Oliver

Tiden gick och julen började närma sig. När mamma Niki får julklappsönskelistan står där överst på Olivers lista – RULLSTOL!  – Varför önskar du dig en rullstol? frågar Niki. – Varför inte?! svarade Oliver. – Jag har ju tidigare önskat mig och fått en skateboard, cykel, enhjuling, inlines och det här är ytterligare bara en uppsättning coola hjul. ”It’s another set of cool wheels” är citatet, då Oliver talar engelska med sin mamma.

Här lyser ett barns fördomsfria syn på hur jag tycker saker och ting borde vara. Ingen negativ laddning, ingen värdering och ingen stigmatiserande tanke i sikte. Niki berättade om händelsen för mig och jag blev alldeles varm i hjärtat och kände att denna inställning måste belönas på något sätt. Lyckligtvis hade jag en extra rullstol som jag inte skulle vara i behov av innan sommaren kom.  Denna stol skickade jag med Niki när hon besökte oss i Sverige. Reglerna för detta lån var att inte dra nytta utav föremålet i några som helst sammanhang och för föräldrarna att inte börja parkera sina bilar på handikapparkeringar. 🙂

Stå på bakhjulen blev snabbt för enkelt, nu var det dags att prova nya hinder och bara genom att ta sig till affären och handla utan att resa sig ur stolen var en utmaning som hette duga. Det dröjde länge innan intresset för rullstolen svalnade. Oliver, Ruby och deras kompisar har för resten av deras liv fått ett perspektiv till hur det kan vara att leva i rullstol och hur mycket slit och mod som ligger bakom dem som tar sig fram i livet med rullstol på ett till synes smidigt och enkelt sätt.

Ruby

Ruby

I utbildningar för sjukgymnaster och arbetsterapeuter ingår det ofta ett moment där deltagarna får spendera en hel dag i rullstol. Denna brukar vara en enorm ”aha”-upplevelse för samtliga och betraktas som en av de mest värdefulla delarna i utbildningen. Att göra något liknande för barn, som är i sin mest formbara fas i livet, är en möjlighet som borde tas till vara på. Att installera en barnrullstol på alla förskolor, som de kan ha och leka med, skulle ge barnen möjligheten att på ett lekfullt sätt få perspektiv på hur det kan vara om man lever ett liv med ett rörelsehinder.

Enligt min mening innehåller ett sådant här initiativ alla pedagogiska fördelar man kan önska sig och i sin kraftfulla enkelhet skulle den bidra till att bygga en värld av större insikter. Detta med en förhoppning om att samhället i framtiden ska kunna bredda normalitets begreppet.

Publicerat i Blogg, Henrik Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.