Allt är relativt?

Alla människor som sätter barn till världen prövas, mer eller mindre. Sitter man i rullstol är prövningarna fler och härom dagen togs de till en helt ny nivå för mig. Först vill jag bara berätta om några gupp på vägen för att sedan avsluta med ett stup av rang.

Fertilitet
Jag har under hela mitt liv aldrig funderat särskilt mycket på om där skulle finnas hinder för mig att kunna bli pappa på grund av min ryggmärgsskada. I och med att jag inte hade problem med att få ut dem små rackarna, så borde det väl inte vara någon skillnad på mina spermier gentemot någon annans, tänkte jag.spermie Efter att ha varit sexuellt aktiv i ett par år delgavs jag informationen att om man besitter en ryggmärgsskada så kan man inte ha sex. En information jag är glad att jag fick i efterhand och inte i förväg. På 80-talet cirkulerade inte samma evidensbaserade kunskap som råder idag och lägger man sedan till det faktum att jag är uppvuxen i en mindre stad som inte stod i anknytning till någon specialistkunskap så var jag utelämnad till vad gemene man/kvinna vet och kan i ämnet. Denna kunskap förvärvas vanligtvis via media eller film då läroböckerna på den tiden (vet inte hur det är idag) innehöll absolut ingenting i ämnet. Vanlig bild av en rullstolsanvändare på film var då, en passiv figur med filt över benen eller Tom Cruise i ”född 4:e juli” som fullständigt lyser med sin sexuella oförmåga. Med andra ord inte så mycket att inspireras av. Lyckligtvis har otroligt mycket gjorts på denna punkt sedan dess och idag så har i princip alla med en ryggmärgsskada möjligheten till att ha ett sunt aktivt sexliv. Vad beträffar reproduktionsfaktorn, så är den på så gott som på samma nivå som för män utan ryggmärgsskada tack vare dagens möjligheter att kunna utvinna spermier på olika sätt och sedan ta hjälp av IVF-befruktning. Hjälpens storleksgrad är högst individuell och det finns även flera av oss som inte behöver någon hjälp alls. Det viktiga i sammanhanget är att alla kan ha ett sexliv och nästan alla kan bli pappor.

Under graviditeten
Att inte kunna vara till hjälp för sin kvinna, på ett så där klassiskt manligt sätt, är en faktor som man själv väljer huruvida man tycker det är betungande eller inte. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att vi alla är produkter av en kultur som har utstuderade könsroller som i vissa fall besitter positiva, starka och goda egenskaper med ett tillhörande uttryckssätt. Detta uttryckssätt har vi som sitter i rullstol inte alltid tillgång till. Att känna frustration eller sorg över detta är ganska rimligt. Hellre att man stannar upp en liten stund och erkänner detta faktum, sörjer eller är förbannad – innan man börja leta efter ett alternativt uttryckssätt för att kunna förkroppsliga samma egenskaper – än att inbilla sig att sådana saker inte är viktigt och sedan använda den inställningen som någon typ av försvar för att dölja/förneka/kväva de negativa känslorna.

Första tiden
Praktiska problem, praktiska problem och praktiska problem. Lyft, blöjbyten, få in dem i bilen, läggningar, barnvagnshantering, bada dem – listan är JÄTTELÅNG.

Trotsålder
Säkerhetsproblem – de rör på sig. Att vara ansvarsfull pappa och samtidigt auktoritär när det behövs, när de har det fysiska försprånget i sin mobilitet, kräver sin man. Högsta önskan är ju att ens barn ska titta på ”pappa” och tycka att pappa är den bästa pappan av alla pappor i hela världen. När alla fördomsfulla blickar som riktas mot pappa möter deras ögon är det viktigt att hjälpa dem att hantera detta och aldrig tvivla på var det riktiga värdet på en människa sitter.

Allt ovanstående är problem som i jämförelse med vad jag ska berätta nu är – PEANUTS!

Nöjd Bianca

Nöjd Bianca

Det riktiga problemet
Härom dagen upptäckte jag att Bianca har börjat ”pimp-my-wheelchair” med några fluffy-söt-häst-stickers och hon var mycket stolt över hur fin hon hade gjort rullstolen. Här är mitt dilemma: om drygt två veckor åker jag till Sydafrika för att försvara mitt VM-guld i biljard som jag vann förra året. Vilket budskap skickar jag till mina motståndare med min nya stol? Ska jag krossa Biancas hjärta och ta bort dem? Är jag man nog att vinna VM med ”My Little Pony” som huvudsponsor? Vad blir nästa överraskning?

"pimp-my-wheelchair"Ack, alla dessa prövningar…

Publicerat i Blogg, Henrik Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.