Jul, jul, strålande jul

Första hyacinten bidrar till att sprida juldoft hemma.

Första hyacinten bidrar till att sprida juldoft hemma.

Alla i min bekantsskapskrets vet hur genuint jag hatar vintern och allt som hör den till. När den första snön kommer sviktar mitt humör drastiskt. Det beror mest på att jag känner mig så himla mycket mer handikappad under vinterhalvåret än sommarhalvåret och att jag avskyr att frysa. Detta vitnerhat brukar smitta av sig på den största vinterhögtiden av dem alla, julen.

Jag brukar helt enkelt tycka att hela julen blir ett enda stort stressmoment av saker som ska hinnas med, pynt som ska plockas fram, mat och kakor som ska fixas och folk som ska besökas. När julmsiken börjar spelas i högtalarna i de större detaljhandelsbutikerna redan i oktober brukar jag bara vilja kräkas.

I år känns det annorlunda. jag längtar efter jul. Jag längtar efter att få stå och frysa utanför förskolan i väntan på ett gäng falsksjungande lucior, stjärngossar, tomtar och pepparkakor. Jag längtar efter att bränna plåt efter plåt av sneda pepparkagsgrisar medan Ida svullar pepparkaksdeg.

Jag brukar tycka att Petter är fånig när han drar fram sina fem kartonger med kitchigt jukpynt. I år åkte pyntet upp redan helgen innan första advent och nu funderar jag på allvar på om vi inte behöver ytterligare en adventsljustake och stjärna till de fönster som saknar belysning.

Julkortstillverkning

Julkortstillverkning

Vi har redan hunnit med TVÅ lussekattsbak hemma. Ida är en hejjare på att knåda deg. Visserligen ser bullarna mer ut som gulbruna koblajjor än saffranskusar, men vad gör det. De smakar gott och mitt partiska mammahjärta säger att de är de vackraste lussebullarna någonsin.

Just nu går jag och fnular på lagom avancerat julpyssel. Vi har hunnit med en första omgång av julkortstillverkning. Vet inte om korten blev så värst juliga. Ida tyckte att rosa, orange och blå var de bästa färgerna när man ska rita en tomte. Dessutom hittade hon en ask med pappersgrodor som hon klistrade på…

Har du något tips på pyssel som är lagom avancerat för en treåring och inte kräver en mastodontstädinsats när det är klart? Jag tar tacksamt emot idéer. Släkten måste naturligtvis få hemmapysslade julklappar i år :-).

 

Publicerat i Blogg, Nora Märkt med: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.