Turné – tillbakablick

Här föreläser vi på Sahlgrenska i Göteborg

Här föreläser vi på Sahlgrenska i Göteborg

November och början av december har varit hektiska veckor för oss. Nora och Erika har rest land och rike runt och hållit föreläsningar. Denna gången har vi haft fokus på den kvinnliga problematiken kring att bli förälder. Vi upplever att det ofta blir ett manligt fokus i rehabiliteringsvården, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att 80 procent av dem som får en ryggmärgsskada är män.

Även om det har varit hektiska veckor, så har det varit veckor som gett oerhört mycket energi. Det har varit fantastiskt att träffa alla våra engagerade kontaktpersoner på rehabklinikerna på våra universitetssjukhus. De har verkligen jobbat med att sprida information om att vi kommer på besök, fixa med lokaler och förbereda. Utan detta samarbete hade det blivit en oerhört trist turné. Tack!

Det absolut roligaste med föreläsandet är alla möten. Jag kan ibland fundera på om det vi gör verkligen är så viktigt. Fundera på om det bara är jag som upplevde min väg till att bli förälder fylld av frågetecken som var svåra att räta ut. Om det bara var den allmänna osäkerheten inför att bli förälder som många 30+ kvinnor har, oavsett funktionsnedsättning eller ej. Men så möter jag läkare, barnmorskor, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och inte minst personer med ryggmärgsskador och anhöriga. Alla ni bekräftar att det vi gör är viktigt, att detta är ett ämne som behöver lyftas, att det saknas förberedelse på att man kan ha ett rörelsehinder OCH vara förälder (eller vilja bli). Dessa möten ger mig otroligt mycket energi och vilja att jobba vidare.

I slutet av förra veckan fick vi besked från Arvsfonden att vi får finansiering för ett andra år av projektet. Det var det besked vi trodde och hoppades på, men det var verkligen en sten som föll från hjärtat när beskedet kom. Efter jul tar vi nya tag och kastar upp nya bollar i luften. Under 2013 har vi haft ett lite större fokus på att lyfta frågor kring graviditet och förlossning, detta kommer vi att fortsätta med, men nu ska vi lyfta frågor kring fertilitet och föräldraskap ytterligare. Har du tankar på saker som Mamma pappa lam borde arbeta mer med? Tycker du att vi borde komma till din stad och hålla en föräldrakväll? Finns det sammanhang där du tycker att vårt projekt borde finnas med och påverka? Eller saknar du kanske ett hjälpmedel som skulle underlätta din vardag som småbarnsförälder? Hör av dig till oss, antingen via kommentarsfunktionen, e-post eller telefon. Inga synpunkter är för stora eller för små, dina kommentarer ger mig energi!

 

Publicerat i Blogg, Nora Märkt med: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.