Reflektioner från ISCoS

Montreal i strålande solJag kom hem från Montreal och ISCoS (internationell, medicinsk ryggmärgsskadekonferens) tisdag kväll. Måste erkänna att min mat- och sovklocka är lite ur balans fortfarande. Det var intensiva dagar med mycket intryck, intressanta föreläsningar och spännande personer. Denna gången var konferensen mycket inriktad på grundforskning, dvs hur ryggmärgsskador kan botas. Intressant på många sätt, men långt ifrån den vardag jag lever i.

Det som kanske ger allra mest under sådana här dagar är alla möten och idéer som kommer upp i samtalen med människor med liknande intresseområden. Redan i samband med förra ISCoS fick vårt projekt kontakt med ett team från Vancouver som arbetar med Sexual Health. De hade hittat vår då endast svenska hemsida och översatt den med hjälp av Google translate. Nu hade de kommit betydligt längre i sitt arbete och skapat en folder och webbsida med rekommendationer kring graviditet och förlossning för kvinnor med ryggmärgsskada. Du hittar den på följande länk https://scisexualhealth.ca/female-fertility-and-pregnancy/

Samarbetet med detta team kommer bland annat resultera i en studie kring amning hos kvinnor med ryggmärgsskador. En läkarstudent från Sverige kommer i september åka till Vancouver och göra en enkätundersökning riktad till kvinnor med ryggmärgsskador som fött barn och deras erfarenheter av amning. Planen är att göra samma enkätundersökning här i Sverige och på så sätt få ett större respondentunderlag.

Under en av middagarna satt jag bredvid en läkare verksam på ett rehabiliteringssjukhus i San Francisco. Han arbetar främst med ventilatorberoende patienter, dvs de som har riktigt höga skador och är förlamade från halsen och ner. Han berättade att han nyligen hade haft en patient med komplett skada på andra halskotan (C2) som genomgått en full graviditet och fött barn vaginalt. Hos många kvinnor med högre skador blir andningen ett bekymmer när livmodern trycker på och kvinnan på grund av sin skada redan har andningspåverkan. Eftersom denna kvinna redan var ventilatorberoende blev det dock inget bekymmer. Förlossningen avlöpte också utan komplikationer.

Sista dagen presenterade en kvinna från Italien en studie som de har gjort bland kvinnor med ryggmärgsskador som genomgått graviditeter. Drygt 50 kvinnor hade svarat på en enkät om graviditetskomplikationer, urinvägsproblematik under graviditeten, förlossning, amning, etc. Jag blev eld och lågor över den i dessa sammanhang relativt stora populationen som besvarat enkäten, tills jag insåg att det var kvinnor som fött barn i Italien från 1983 och framåt. Frågan är vad man minns av en graviditet 30 år tillbaka i tiden. Lite intressanta fakta från studien var att dryga 80 procent av deltagarna födde sina barn med kejsarsnitt. Med svenska mått en väldigt hög siffra, men den italienska forskaren var förvånad över att snittningsfrekvensen inte var 100 procent. Kejsarsnitt är betydligt vanligare i Italien än här. Studien visade också att 55 procent av kvinnorna ammade sina barn. Urinvägsinfektioner och problem med läckage var vanliga komplikationer under graviditeterna.

Efter konferensen passade jag på att ta två dagar semester i Montreal. Det var fantastiskt skönt att strosa runt i sin egen takt och upptäcka staden. Tillgänglighetsmässigt blev dock Montreal lite av en besvikelsen. Trots hyffsat modern bebyggelse hade extremt många byggnader ett par trappsteg för att komma in. Det trodde jag inte om Kanada.

 

 

 

Publicerat i Blogg, Nora Märkt med: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.