Blog Archives

gästbloggare: i hemmet

IMG_7464
Gästbloggare:
Jesper

Vad gör ett barn den första tiden?
Jo, barn dom sover, äter, kräks, kissar och bajsar.
Vad behövs då i hemmet till ett barn?
En säng, en matstol och ett skötbord.

Och när man då ska välja så finns det en hel uppsjö av alternativ, fast inte för mig med min skada. Urvalet blir lite mer begränsat. Men efter lite letande så bestämde vi oss för följande.

IMG_7462

IMG_7463
Säng
Jack och Lily, vilket är en säng som går att justera i höjd. Samt att en av sidorna går att fälla ner, så att lyftet blir så enkelt som möjligt. Jag ställer mig längsmed ena långsidan och nästan för över min son till sängen. Och ett extra plus i kanten är att den lätt går att rulla och flytta, så att vi kan ha den bredvid vår säng på natten. Sänghöjden justeras med verktyg. (Babyringen, kostnad 1295:-)

 

IMG_7465

Matstol
Vi köpte oss en gammal hederlig Hokus pokus och med en bra lyftteknik är det en suverän stol. Den är robust och stabil och går bra att luta sig mot. Jag hoppar fram i rullstolen, lyfter min son med båda armarna men har vikten mot en arm, den armen som är mot stolens ryggstöd (se bild). Och lyftet sker i sidled. Den har dessutom tre funktioner, ett bord att leka vid, en bil som gungar och en vanlig matstol. Stolen väger lite men de tror jag att man klarar. Man kan justera stolen och då handlar bara om att tex. ha den från stående till liggande. Från stol till att bli en gunga. (Babyringen, kostnad 1195:-)

 

 

 

IMG_7461

Skötbord
De här skötbordet köpte vi på IKEA och den enda justering jag gjorde var att jag sågade av en bit på benen för lägre höjd. Fördelen med detta bordet är att jag kommer in under med rullstolen och på så vis kommer åt lättare och har bättre balans. När jag ska byta blöja på min son brukar jag även hoppa fram i min rullstol för att nå lite bättre. Skötbordet kan längre fram bli en byrå. (IKEA, kostnad 1495:-)

TIPS: Numera finns det även ett skötbord som heter Stuva (kostnad 1505:-) som sen kan bli ett skrivbord. Fanns inte när vi köpte vårt, annars hade vi nog valt det istället.

 

Har ni några frågor skriv gärna dem i kommentarsfältet, så svarar jag gladeligen!

…………………………………
Gästbloggare: Jesper
Skadenivå: paraplegiker
Barn: Bernhard 7 mån
…………………………………

Publicerat i Blogg, Carolina & Jesper Märkt med: , ,

Gästbloggare: Lyfta & förflytta

IMG_7040Ett svårt moment för mig som pappa i rullstol med sämre bålstabilitet är att lyfta i vissa situationer. För mig fungerar inte lyft med båda händerna som är en bit ifrån kroppen och inte heller lyft mellan golv och knä. Då måste jag stötta mig med ena handen och lyfta med den andra. Ett barn som inte alls hjälper till och med en nacke som måste stöttas, då behövs två händer eller något stabilt att ligga i.

För att klara av dessa lyft på ett smidigt sätt har jag använt mig av en Sleepcarrier. Det är som ett babynest med bärhandtag (se bilder). Och denna har varit guld värd från dag 1, med den har jag kunnat lyfta och bära utan större problem. Vet faktiskt inte hur jag skulle gjort utan den. Lyft och förflyttningar har känts säkra. Bra vid lyft mellan säng och vagn, att enkelt flytta utan att väcka ett sovandes barn. Vår son har sovit i den mellan oss på natten, tryggt och inbäddad. Så den har varit lite av hans safe zone. Jag har nattat honom i den många kvällar rullandes i åttor i lägenheten. Jag har agerat vagn utomhus med Sleepcarriern i knät med tillhörande sele. Så den är bra att ha som komplement till barnvagnen när man ska ut en snabb vända. Den är liten och lätt att ha med på resa, när vi velat ha mindre packning. Vagnen behöver ju inte följa med överallt.

IMG_7042IMG_7041
Fördelarna är och har varit många, så jag kan gladeligen tipsa alla föräldrar att införskaffa en Sleepcarrier.

5 av 5 toast! Superkul!

…………………………………
Gästbloggare: Jesper
Skadenivå: paraplegiker
Barn: Bernhard 7 mån
…………………………………

Publicerat i Blogg, Carolina & Jesper Märkt med: , , , , ,

Låt oss presentera: Jesper!

jesper1

Jesper som videobloggade tillsammans med Carolina kommer under våren att blogga om praktiska frågor som en pappa i rullstol kan möta. Vi hälsar honom åter välkommen!

Vem är jag och varför ska jag blogga för mamma, pappa, lam?
Jo, för jag är pappa och jag är lam. Hösten 2008 bröt jag ryggen i en fallolycka och fick en komplett ryggmärgsskada på Th 9-10 och 7 år senare blev jag pappa till den finaste lille killen genom en IVF-behandling. 

Så vem är jag då?
Jag heter Jesper och är 30 år gammal. Jag bor i Malmö på Södervärn tillsammans med min fru Carolina Hell och vår son Bernhard aka Bernie. Jag jobbar som fritidsledare på en skola i Bunkeflostrand utanför Malmö. Jag spelar rullstolsbasket i FIFH Malmö, vilket är en stor passion för mig på många sätt. När jag inte spelar basket umgås jag med familj och våra vänner. Jag älskar att resa, och vi gör det så ofta vi kan och så långt som vår ekonomi tillåter.

Att åka skidor är också ett stort intresse, och då Carolina är från Dalarna blir det endel åkning när vi är där och hälsar på. För är det något som är ett handikapp om man vill åka skidor, så är det Skåne. Och sen vi fick barn har vi pratat mycket om att flytta upp, då Carolina längtar hem igen som aldrig förr.

Och vad ska jag blogga om?
Jag vill dela med mig av mitt liv som pappa i rullstol. Hur min vardag ser ut, med fokus på praktiska lösningar som funkar för mig. Och som jag ser det så är jag som vilken pappa som helst, förutom att jag sitter ner och har väldigt taskig bålbalans vilket försvårar lyft och förflyttningar.

/ Med vänlig hälsning,
Jeppe

Publicerat i Blogg, Carolina & Jesper Märkt med:

Bebisen har kommit!!!

Stort grattis till den nya lilla familjen!
Här kommer den sista filmen som är filmad mellan vecka 37-38. Nu är det bebismys hos familjen Hell – vi hoppas ni får någon sömn!

 

Publicerat i Blogg, Carolina & Jesper

Slutfix och kaos i väntan på bebis

 

Publicerat i Blogg, Carolina & Jesper