Blog Archives

Sleepcarrier, en mjuklift

En kombinerad mjuklift, bärsele, madrass, babynest som är till stor hjälp för lyft och förflyttningarna.

Beskrivning

En liten smidig mjuklift som har sidor att fälla ner. Då kan mjukliften bli en madrass att ha på golvet eller i sängen. Mjukliften har handtag, men även en sele så man kan bära mjukliften med axlarna och ha händerna fria. Passar att använda under barnets det första levnadsår.

Tipsarens kommentarer

Ett svårt moment för mig som pappa i rullstol med sämre bålstabilitet är att lyfta i vissa situationer. För mig fungerar inte lyft med båda händerna som är en bit ifrån kroppen och inte heller lyft mellan golv och knä. För att klara av dessa lyft på ett smidigt sätt har jag använt mig av en Sleepcarrier. Den har varit guld värd! Lyft och förflyttningar har känts säkra. Bra vid lyft mellan säng och vagn, att enkelt flytta utan att väcka ett sovandes barn. Vår son har sovit i den mellan oss på natten, tryggt och inbäddad. Så den har varit lite av hans safe zone. Jag har nattat honom i den många kvällar rullandes i åttor i lägenheten. Jag har agerat vagn utomhus med Sleepcarriern i knät med tillhörande sele.

Produkt

Sleepcarrier

Inköpt

Webbutik

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks

elastiskt universalband

Ett enkelt kardborreband att spänna kring barnet.

Beskrivning

Det elastiska bandet hjälpte både pappan att stabilisera bålen samt se till att dottern satt säkert i knäet.

Tipsarens kommentarer

Bandet används även när det spelas rullstolsrugby.

Produkt

Elastiskt universalband från Bodypoints bälten, HEA medical.

Inköpt

Lånad av hjälpmedelscentralen i Göteborg.

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks

Ombyggd rullator

En ombyggd rullator med förlängd nederdel.

Beskrivning

Rullatorn har tagits isär och svetsats om. Det är framhjulen som har flyttats fram förlängt med rör. Nederdelen är nu som en plattform där en korgen kan monteras. Rullatorn blev stabilare när nederdelen förlängdes och tippar inte framåt längre. En vanlig plastlåda är fastsatt på plattformen. Plastlådan rekommenderas vara 60-70 cm lång. När rullatorn blev ombyggd kunde man ej fälla ihop den längre.

Tipsarens kommentarer

Jag har inga ritningar till rullatorn. Det är min svärfar som byggt om den. Vi spånade tillsammans hur man skulle göra. Jag köpte en begagnad på blocket i järn (går ej att svetsa lika bra i aluminium). Det underlättar hur rullatorn är konstruerad från början, exempel på rullatorer som redan har en plattform som är lättare att förlänga är: Rebel och CarlOskar. Rullatorn jag köpte var inte konstruerad så men min svärfar klurade ut det ändå.

Produkt

En ombyggd rullator.

Inköpt

Köpt begagnad på Blocket

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks, Vagnar/sängar

Knävagga med spänne

Ett mjuk vagga för ett spädbarn som ligger i knäet

Beskrivning

Ett mjuk vagga med en hårdare botten. Knävaggan spänns fast kring benen med en kildyna som lutar barnet inåt förälderns knä. Även barnet spänns fast i vaggan. På så sätt får förälders som en liten liggvagn fastsatt på knät. Enligt producenten passar vaggan spädbarn upp till ca 3 månader.

Produkt

En knävagga producerad av Mayday Aid

Inköpt

Kan hyras t.ex. direkt av Mayday Aid.

 

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks, Vagnar/sängar

Lyfta ett spädbarn från golvet

Lyfta ett spädbarn från golvet – en teknik för personer med tetraplegi.

Beskrivning

Föräldern ställer rullstolen så att barnet sitter framför honom på golvet. Föräldern böjer sig framåt, tar tag i barnet bakifrån under armarna. Lutande framåt lyfter föräldern barnet till stående bredvid rullstolen (bild 2). Sedan byter föräldern grepp (bild 3) så att barnet ligger på mage på hans underarm. Med den andra underarmen stödjer föräldern sig på sina knän. Föräldern lyfter upp barnet halvvägs (bild 4). Medan han sätter sig upp genom att trycka ifrån med underarmen mot knäna tar föräldern upp barnet hela vägen (bild 5).

Tipsarens kommentarer

Den här tekniken kom föräldern på när hans barn var litet och inte kunde ställa sig upp själv. Nu har barnet lärt sig detta och då använder de en annan teknik.

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks