Blog Archives

Barnsits på permobil

En så kallad pandastol, en arbetsstol för barn, är monterad på en permobil modell x850.

Beskrivning

En permobil av model x850 är anpassad med en barnsits frampå så att föräldern kan ta med sig sitt barn. Barnsitsen, en så kallad pandasits som ursprungligen är en arbetstol för barn. Den är monterad med midjebälte och bälte för överkroppen. Barnsitsen går att byta ut allt efter barnet växer. Hastigheten är strypt till 10 km/h för barnets säkerhet. Anpassningen är gjord av hjälpmedelscentralen i Borlänge som gjort denna anpassning till flera föräldrar med rörelsehinder

Produkt

Pandasits från arbetsstol för barn monterad på permobil x850

Inköpt

Anpassning gjord av hjälpmedelscentralen i Borlänge

Publicerat i Vagnar/sängar

babysäng

En babysäng, bedside cribe, som går att ställa intill vuxensängar.

Beskrivning

Babysängen kan ställas in i lagom höjd för att passa vuxensängen. Genom att fälla ner den ena spjälsidan kan man ställa babysängen alldeles intill vuxensängen. Babysängen kan givetvis också stå fritt i rummet.

Tipsarens kommentarer

Man kan använda den som en helt fristående utrymmesbesparande mindre spjälsäng till nyfödd genom att fälla ner sängens ena långsida använda den som en ”förlängning” av sin egen säng. Skönt att slippa gå upp nattetid och ha bebisen nära till hands när det är dags för matning och blöjbyten. För att byta har jag haft en liten korg med det nödvändigaste bredvid sängen och bytt i sängen på ett engångsskötunderlägg som kan slängas om olyckan skulle vara framme. Fungerar jättebra tills bebisen behöver en säng med högre kanter. Den har även hjul så att man kan flytta den med sig.

Produkt

En babysäng från Troll

Inköpt

Begagnad på Internet

Redaktörens kommentar

Se även den tyska babysängen Babybay! Den finns hos flera svenska återförsäljare.

Publicerat i Tips & Tricks, Vagnar/sängar

Ombyggd rullator

En ombyggd rullator med förlängd nederdel.

Beskrivning

Rullatorn har tagits isär och svetsats om. Det är framhjulen som har flyttats fram förlängt med rör. Nederdelen är nu som en plattform där en korgen kan monteras. Rullatorn blev stabilare när nederdelen förlängdes och tippar inte framåt längre. En vanlig plastlåda är fastsatt på plattformen. Plastlådan rekommenderas vara 60-70 cm lång. När rullatorn blev ombyggd kunde man ej fälla ihop den längre.

Tipsarens kommentarer

Jag har inga ritningar till rullatorn. Det är min svärfar som byggt om den. Vi spånade tillsammans hur man skulle göra. Jag köpte en begagnad på blocket i järn (går ej att svetsa lika bra i aluminium). Det underlättar hur rullatorn är konstruerad från början, exempel på rullatorer som redan har en plattform som är lättare att förlänga är: Rebel och CarlOskar. Rullatorn jag köpte var inte konstruerad så men min svärfar klurade ut det ändå.

Produkt

En ombyggd rullator.

Inköpt

Köpt begagnad på Blocket

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks, Vagnar/sängar

Knävagga med spänne

Ett mjuk vagga för ett spädbarn som ligger i knäet

Beskrivning

Ett mjuk vagga med en hårdare botten. Knävaggan spänns fast kring benen med en kildyna som lutar barnet inåt förälderns knä. Även barnet spänns fast i vaggan. På så sätt får förälders som en liten liggvagn fastsatt på knät. Enligt producenten passar vaggan spädbarn upp till ca 3 månader.

Produkt

En knävagga producerad av Mayday Aid

Inköpt

Kan hyras t.ex. direkt av Mayday Aid.

 

Publicerat i Bära/lyfta barn, Tips & Tricks, Vagnar/sängar

Anpassad spjälsäng

En vanlig spjälsäng på hjul med öppning på en långsida.

Beskrivning

En spjälsäng från IKEA. Sängbotten kan monteras i olika höjdlägen (IKEA-original). På ena långsidan av sängen sågades ett antal av de mellersta spjälorna bort. Användaren gjorde en öppning, där ett kraftigt tygstycke spikades fast på nedre ramen. På övre delen av ramen fästs tygstycket med kardborreband. På så sätt går det enkelt att öppna och stänga luckan.  När man öppnar tyget går det lätt att lägga och hämta upp barnet. Användaren monterade även hjul på spjälsängen så den lätt går att flytta.

Tipsarens kommentarer

Fördelen med sängen är att den tar inte för mycket plats. Det är lätt att flytta den från rum till rum. Nackdelen är att användaren inte kommer åt framifrån, dvs. hon kommer inte under med knäna. En annan nackdel är att hon inte kan stoppa om och klappa barnet när skynket är på. Hon funderar på att göra ett hål i skynket för detta syfte.

Produkt

En spjälsäng från IKEA

Inköpt

IKEA

Tillverkningsanvisning

Såga bort de mellersta spjälorna från sängen på en långsida. Sy ett tygstycke som är något större än öppningen med en kardborreremsa på övre kanten. Sätt fast den med häftpistolen på insidan av den nedre ramen. Klistra fast en motsvarande kardborreremsa på utsidan av den övre ramen. Tyget sitter alltså på insidan av sängramen, går över den övre kanten och sitter fast på utsidan. Man kan även sätta fast tygband på övre kanterna för att kunna knyta fast tyget.

 

Publicerat i Tips & Tricks, Vagnar/sängar